Hoe ik coach geworden ben

Een periode van onmacht en onbegrip

Ik was een introvert kind, dat niet introvert wilde zijn. Ik wilde zo graag de vlotte spontane meid zijn die zich van niets iets aantrok. In mijn ogen leken mijn vriendinnetjes zo makkelijk door het leven te gaan. Ik observeerde hen, maar het lukte me niet om te zijn zoals zij.

Toen ik 20 was, ging ik op zoek. En zoals Brené Brown zegt: Eens je begint te zoeken, kan je niet meer terug. Je kan niet meer niet weten.

Gebeurtenissen uit mijn jeugd hadden me onzeker, bang voor afwijzing gemaakt. Ik was erg afhankelijk van externe bevestiging. Ik was uitermate op mijn hoede voor afwijzing. Ik had een uitgesproken perfectionisme op sociaal vlak ontwikkeld: je kan beter stil zijn dan iets fout zeggen. Toen mijn vader stierf door zelfdoding werd de wereld nog meer onveilig. Mijn criticus kreeg vrij spel. “Mijn papa waar ik zo van hield, wilde voor mij niet blijven leven.” 

Een openbaring

Zoveel ben ik tegengekomen op mijn pad naar binnen toe. Wroeten, ploeteren, verdriet, verbinding, teleurstelling… Voor alles ben ik dankbaar. Want, op een zekere dag, ervaarde ik een verschuiving diep vanbinnen… Het besef dat er niks mis was met mij. Dat is nu snel neergepend, maar ik had op een even diep niveau gedurende ongeveer 37 jaar geloofd dat er echt iets mis was met mij. Het ombuigen van die overtuiging naar ‘Ik ben goed zoals ik ben’, bracht me verlichting. Ik kon terug ademen. En van daaruit resulteerde zoveel meer… Ik leerde keuzes maken van binnenuit. Ik leerde om te gaan met afwijzing, ik leerde grenzen te ervaren. Ik kijk en luister steeds meer zonder oordeel naar mezelf.

Het was een aanzet voor mijn opleidingen in de richting van coaching. Een passie en innerlijke drive kregen ruimte.

Van onmacht naar passie

Ondertussen is het ‘a part of me’, bewustzijn ont-wikkelen over mijn denken, doen en voelen.Ik creëer op deze manier een plezierig, mooi, kleurrijk leven, waar ik mijn talenten van sensitiviteit, empathie, observerend, analytisch vermogen kan inzetten.

Door mijn jarenlange persoonlijke traject, breng ik mijn eigen levenservaring in de begeleiding in de vorm van een rotsvast geloof, veiligheid, vertrouwen dat elk persoon dàt kan ontwikkelen waar hij zelf naartoe wil. 

Wat ik nu doe

Mijn coaching is erop gericht je innerlijk kompas terug te vinden. Je leert vertrouwen op jezelf waar dan ook in je leven. Op je werk, in je gezin, in je relatie, in je vriendenkring… Op deze manier wordt beslissingen nemen, voor jezelf opkomen, relativeren, genieten van dat wat je doet veel makkelijker.