Wat heb je nodig om grenzen te stellen ?

Wat heb je nodig om grenzen te stellen ?

Grenzen bewaken, stellen is iets waar elke persoon mee te maken heeft. De ene vindt dit moeilijker dan de ander. Er zijn mensen die makkelijker muurtjes optrekken, die verbreken de verbinding met de ander om zichzelf te beschermen. Dit is een natuurlijke reactie en ook goed in vele situaties wanneer we ‘pijn’ ervaren. Anderen verliezen het gevoel afgescheiden te zijn en hebben het gevoel ‘de ander’ te worden, wat fijn kan zijn als je vb innig in je partner zijn armen ligt en samen geniet. Dit is lastiger wanneer je jezelf niet kan zijn in relatie met een ander, wanneer je wakker ligt van ‘ wat de ander er wel van zal denken’…. 

Op zich is elke vorm van grens ok, als jij bewust de keuze kan maken en er tenvolle achter kan staan. Dit laat je eigenwaarde groeien.

Wat heb je nu eigenlijk nodig om gezonde grenzen te stellen?

De ontwikkeling van bewustzijn rond jouw eigen waarden. Wat vind jij belangrijk?

Dit maakt je “ik” krachtiger. Waarden zijn richtingaanwijzers. Ze geven aan waar je naartoe wilt, of waar je van weg wilt. Ikzelf vind “oprechtheid, zuiverheid” een belangrijke waarde in contact met vriendinnen. Ik heb een extra tentakel als het gaat om die waarde. Ik heb voor mezelf ook een betekenis gekoppeld aan “oprechtheid”… wat betekent dat nu voor mij?

Ik apprecieer het bijvoorbeeld heel erg dat als mensen zich storen aan bepaald gedrag van mij, wat het ook is, dat uitspreken. Ook al vind ik dit niet fijn om te horen, ik apprecieer dat. 

Ik vind dit makkelijker dan dat een vriendin contact begint te mijden, en toch vriendelijk is als ik bij haar ben… zo’n zaken voel ik aan. Dat dit niet klopt.

Het bewustzijn rond deze waarde, zorgt ervoor dat als ik twijfel in bepaalde situaties, ik deze waarde als ‘toets’ kan inzetten. En van daaruit ook makkelijker een grens kan stellen.

Wil ik zo’n relatie? Wat spreek ik uit? Spreek ik vanuit mijn waarden of laat ik me leiden door de waarde van de ander? Waar op zich niets mis mee is, als je zelf die keuze maakt

Zo zijn er heel wat waarden die spelen in een mens zijn leven.

Voel je je steeds moe, leeggezogen na een gesprek met een bepaalde vriend(in)… ga eens na welke waarde hier geraakt wordt. Waar wil je van weg, waar wil je naar toe?

Wat helder is, is dat mensen die last hebben van pleasegedrag “harmonie” als belangrijke waarde ervaren. Maar… wordt die waarde voldaan door het aanpassen aan de waarden van de ander? Daar zit vaak de kink in de kabel. Mensen met pleasegedrag bereiken vaak het gevoel van rust en harmonie door zich aan te passen aan de waarden van de ander.

Dus, om gezonde grenzen te leren stellen, is het belangrijk om steeds bewuster te worden van jouw waarden, zodat je eigenwaarde groeit. 

Een voorbeeldje uit de praktijk.

Laatst ging ik in gesprek met een man die dagdagelijks in conflict geraakte met zijn partner.

Hij snapte langs geen kanten hoe zijn partner zo kwistig kon omgaan met geld. Dagelijkse discussies, zo vermoeiend. 

Doorheen het gesprek hoorde ik ook dat hij zichzelf nogal op de kop gaf, want ja… eigenlijk hadden ze wel genoeg financiële middelen, dus ja, waarom toch zo’n irritatie aan het uitgeven van veel te dure reizen, kleding, een horloge met allerlei snufjes waar hij het nut niet van kon inzien…

De man vertelde een verhaal, over een periode in de studententijd. Een periode van grote financiële onzekerheid. Bij mij ging er een lichtje branden.

Door een oefening heeft hij achterhaald dat financiële zekerheid de allerhoogste waarde was van zijn bestaan. Zijn hele leven werd erdoor gedreven. Hij schrok enigszins zelf. Dat deze waarde boven een aantal andere belangrijke waarden stond (zoals vb liefde).

Dit bewustzijn op zich bracht al beweging in zijn systeem. Hij kwam in contact met een kwetsbare kant van hem. De angst voor tekort. Daar lag heel wat informatie om mee aan de slag te gaan! Hij wilde naar financiële zekerheid, weg van angst voor tekort. Dit sprak hij uit naar zijn partner. Haar waarden liggen natuurlijk anders,… en dat is hetgene wat botst. Het inzicht op zich bracht al rust. 

Als je dagdagelijks in strijd gaat met jouw belangrijkste waarde… dat is wat zo vermoeiend is.

Er zijn nog andere patronen die nodig zijn om gezonde grenzen te ontwikkelen.

Wordt vervolgd…. 🙂

Ben je benieuwd naar welke waarden er bij jou spelen? En wil je hier graag begeleiding in, om deze te ontdekken?

Donderdag 7 maart geef ik een trainingsdag rond grenzen stellen. Hier gaan we zowel oefenen als de theorie nog wat verder uitbreiden. Deze dag gaat door in Grimbergen.

Meer info in de onderstaande link.

http://katiacoacht.be/van-aanpassen-naar-jezelf-laten-zien/

Wil je graag een gratis kennismakingsgesprek om te zien of een traject wat voor jou is, bel of mail me gerust, dan plannen we een afspraak!

http://katiacoacht.be/contact/

Geef een antwoord