Voice dialogue gaat over de innerlijke dialogen die we met onszelf voeren. 

Stel, je bent in de winkel, je past een kleurrijke broek, je bent enthousiast, “eens een keer wat anders”, je stapt opgetogen naar de kassa… en onderweg komt er een andere gedachte op die zegt: “Gaat mijn man die broek wel leuk vinden? Hij zal het maar niks vinden, zo opvallend.. Heb ik ze wel nodig?”

Dit is een innerlijke dialoog die we voeren waar we 2 verschillende dingen willen die tegenstrijdig zijn. 

De ene gedachte wil iets vernieuwend, iets kleurrijk … de andere gedachte wil rekening houden met de mening van de partner.

Het zijn verschillende ikken in jou; die we ook delen of subpersonen noemen, die elke een eigen intentie hebben. Jij bent de chauffeur van jouw bus die vol met verschillende ikken zit. 

Afhankelijk van wie aan jouw stuur zit zal jouw bus op een bepaalde wijze een bepaalde richting rijden.

Jouw perfectionist wilt dat jij een feilloze rijstijl hebt, jouw pleaser maakt het iedereen naar zijn zin, jouw pusher wil op zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk kilometers afleggen,…

Sommige ikken zijn heel dominant aanwezig, andere delen zijn verstoten. Zo kan een controledeel ervoor zorgen dat de losbol in jou zich niet laat zien.

Alle delen hebben allemaal een doel, een positieve intentie, een beschermende functie voor ons als hele persoon.

En toch kunnen we er aardig last van hebben.

Hoe meer bewustzijn je ontwikkelt over jouw ikken, hoe meer regie je hebt over de delen die jou aansturen. Je ontdekt hoe je je gedrag kan ombuigen.

Deze methode creëert bewustzijn van wie, wat, hoe en waarom van ons gedrag, welke invloed de delen uitoefenen en welke plaats ze innemen in onze psyche.

Als coach ga ik in gesprek met de delen en luister naar wat de delen aan informatie geven. Zonder oordeel. Ik help jou om zelf de regie te nemen over je even in plaats van dat een paar ikken dat doen.

Wil je hier meer over lezen, dan raad ik volgend boek zeker aan: “Ik ken mijn ikken” van Karin Brugman, Judith Budde, Berry Collewijn